Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΕΛΝΕΙ Ο Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

 


Στη Βουλή στέλνει ο Θεόδωρος Καράογλου την εγκατάλειψη του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου, προτρέποντας τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τον Αναπληρωτή Υπουργό για θέματα Αθλητισμού να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διάθεση κονδυλίου, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, που απαιτείται προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι διορθωτικές παρεμβάσεις στεγανοποίησης και πυρασφάλειας, που θα οδηγήσουν στην εκ νέου αδειοδότηση του σταδίου για τη διεξαγωγή αγώνων παρουσία κοινού.

Σε ερώτηση που κατέθεσε, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας μεταφέρει την αγωνία των Θεσσαλονικέων, αλλά και της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή που χρησιμοποιεί το Καυτανζόγλειο Στάδιο ως έδρα, το άλλοτε αθλητικό στολίδι της Θεσσαλονίκης να γίνει και πάλι φιλόξενο και λειτουργικό. 

Ιδιαίτερα για την ομάδα του Ηρακλή, ο κ. Καράογλου επισημαίνει ότι λόγω της μη αδειοδότησης του γηπέδου, υποχρεώνεται να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Super League 2 κεκλεισμένων των θυρών και άρα να μην διεκδικεί επί ίσοις όροις την επιστροφή της στην Super League 1.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καράογλου απευθύνει στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό τρία συγκεκριμένα ερωτήματα. Πρώτον, εάν είναι ενήμεροι για τις διορθωτικές εργασίες στεγανοποίησης που πρέπει να γίνουν, όπως επίσης και   της εγκατάστασης συστήματος πυρασφάλειας που απαιτούνται για την αδειοδότησή του, ύψους 1 εκ. ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση της Διοίκησης του Σταδίου.

Δεύτερον, εάν προτίθενται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διατεθεί άμεσα το 1 εκατομμύριο ευρώ που απαιτείται, ώστε το συγκεκριμένο στάδιο να ανοίξει ξανά τις πύλες του για να υποδεχθεί τους αθλητές, αλλά και τους φιλάθλους του Ηρακλή που θέλουν να στηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα.

 

Τρίτον, εάν εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσει άμεσα οδηγία στην Διοίκηση του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες με σκοπό την κατεπείγουσα έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των φθορών που θα έχει ως αποτέλεσμα την έγκριση της αδειοδότησής του.

 

Όπως τονίζει σχετικά ο κ. Καράογλου: «Η Θεσσαλονίκη στερείται υποδομές. Αυτό σημαίνει ότι όσες διαθέτει πρέπει να είναι λειτουργικές, καλοσυντηρημένες και φυσικά στη διάθεση των πολιτών και των αθλητικών συλλόγων της πόλης.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το Καυτανζόγλειο στάδιο μαραζώνει. Είναι αφημένο στη μοίρα του, υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να μην διαθέτει άδεια διεξαγωγής αγώνων παρουσία κόσμου.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που στις αρχές του 2000 δαπανήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 47 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνισή του, προκειμένου να φιλοξενήσει αγώνες ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, δεν νοείται η μεγαλύτερη κυψέλη αθλητισμού της Θεσσαλονίκης, που φιλοξενεί σε καθημερινή βάση δεκάδες αθλήματα και εκατοντάδες αθλητές, να είναι κλειστή. Το Καυτανζόγλειο πρέπει να ανοίξει άμεσα, να σφύζει ξανά από ζωή και αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες αποκατάστασης των σημαντικών και εκτεταμένων φθορών, η στεγανοποίησή του, αλλά και η αναβάθμιση του συστήματος πυρασφάλειας πρέπει να γίνουν άμεσα».  

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης  


Αρ. πρωτ.:

 

Θεσσαλονίκη, 02 Οκτωβρίου 2023

 

Προς:

Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

κο Κυριάκο Πιερρακάκη

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

«Εικόνες εγκατάλειψης και απαξίωσης στο Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο»

 

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση μελέτης για τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, η οποία οδήγησε στην προσωρινή αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και οι χώροι να είναι ασφαλείς για τους αθλητές και τους πολίτες, είναι ένα φλέγον θέμα που αναδεικνύει τον πυρήνα της διαχείρισης, συντήρησης και αξιοποίησης των μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών είναι ενδεικτική της σοβαρότητας με την οποία πρέπει να το προσεγγίσουμε.

Το ζήτημα που προέκυψε με το ΟΑΚΑ εγείρει ανησυχία για τη στατικότητα και ασφάλεια και άλλων μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Καυτανζόγλειου Εθνικού Σταδίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο τη διετία 2002-2004 ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε πλήρως, προκειμένου να φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου ποδοσφαιρικούς αγώνες στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργάνωσε η Ελλάδα το 2004.

Ωστόσο, σήμερα όσοι επισκέπτονται ή αθλούνταν μέχρι πρότινος στο στάδιο αντικρίζουν εκτεταμένες καταστροφές στον τάπητα στίβου, στον χλοοτάπητα του κεντρικού και του βοηθητικού γηπέδου και ρωγμές στην κτηριακή υποδομή. Σε αυτήν την εικόνα εγκατάλειψης έρχονται να προστεθούν ζητήματα πυρασφάλειας και υγρασίας, καθώς κάθε φορά που βρέχει το νερό να περνά από τις κερκίδες στους εσωτερικούς χώρους του σταδίου.  

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα στον  τύπο, τα τελευταία χρόνια η κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση του γηπέδου έχει συρρικνωθεί στο 1/3, ενώ από 35 άτομα που απασχολούνταν τη δεκαετία του 2000, σήμερα οι εργαζόμενοι σε αυτό μετά βίας ανέρχονται στους 17.

Η αποσύνθεση που παρατηρείται στο άλλοτε αθλητικό «στολίδι» της Θεσσαλονίκης είχε ως αποτέλεσμα το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο, που χρησιμοποιείται ως έδρα από την ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή, να μην αδειοδοτηθεί για τους αγώνες της Super League 2. 

 

Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο της διοργανώτριας αρχής αποφάσισε η ομάδα του Ηρακλή να συνεχίσει να αγωνίζεται κεκλεισμένων των θυρών στο συγκεκριμένο γήπεδο, που είναι άλλωστε ταυτισμένο με την ιστορία της, γεγονός που της στερεί τη δυνατότητα να έχει τη στήριξη των φιλάθλων της και ως εκ τούτου να μην διεκδικεί επί ίσοις όροις, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, την κατάκτηση μιας θέσης που να οδηγεί τη νέα χρονιά στο πρωτάθλημα της πρώτης εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, δηλαδή την επιστροφή στη Super League 1.

 

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

-Είναι ενήμερος για το θέμα που προέκυψε με το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο, καθώς και για τις διορθωτικές εργασίες στεγανοποίησης και της εγκατάστασης συστήματος πυρασφάλειας, που απαιτούνται για την αδειοδότησή του, ύψους 1 εκ. ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση της Διοίκησης του Σταδίου;

 

-Προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να διατεθεί άμεσα το 1 εκατομμύριο ευρώ που απαιτείται, ώστε το συγκεκριμένο στάδιο να ανοίξει ξανά τις πύλες του για να υποδεχθεί τους αθλητές, αλλά και τους φιλάθλους του Ηρακλή που θέλουν να στηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα;

-Εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει άμεσα οδηγία στη Διοίκηση του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες με σκοπό την κατεπείγουσα έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των φθορών που θα έχει ως αποτέλεσμα την έγκριση της αδειοδότησής του;

 

 

-Ο-

ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου