Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης.


Άρθρο του Γκόντη Γεωργίου,
Με αφορμή την επικείμενη προκήρυξη του δήμου Ωραιοκάστρου για την εκλογή από το δημοτικό συμβούλιο του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, θα ήθελα να εκφράσω ορισμένες σκέψεις μου. Ο θεσμός αυτός, ο οποίος ήδη ενασκείται σε πλήθος δήμων ανά την ελληνική επικράτεια, είναι πολύτιμος αρωγός για τους δημότες και τις επιχειρήσεις των δήμων. Λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκάστοτε δημοτική αρχή και αποτελεί άμεσο συμπαραστάτη του δημότη επιλύοντας τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διοικούμενος με τις υπηρεσίες του δήμου. Αρμοδιότητα του Συμπαραστάτη είναι η εξέταση Καταγγελιών των άμεσα θιγόμενων πολιτών και των επιχειρήσεων καθώς και Αναφορών για την δυσλειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Αποστολή του είναι η διαμεσολαβητική επίλυση των διαφορών αυτών, λειτουργώντας δηλαδή ως ένας εξωδικαστικός μηχανισμός. Η λειτουργία του ως ενός είδους τοπικού «Συνηγόρου του Πολίτη» είναι πολύτιμη. Οι παρεμβάσεις και προτάσεις του βελτιώνουν την διοικητική δράση.
Αποτελεί πολιτική αστοχία το γεγονός ότι προ 5ετίας δεν κατάφερε το δημοτικό συμβούλιο να ομονοήσει και να εκλέξει εκπρόσωπο γι΄ αυτόν το σημαντικό θεσμό, παρά τις τότε αξιόλογες προτάσεις. Δεν επέτυχε να αποτινάξει τις παραταξιακές αγκυλώσεις και να ενεργοποιήσει την ανεξάρτητη αυτή διοικητική αρχή προς όφελος όλων μας. Ελπίζω αυτή την φορά να τα καταφέρει.
Σε πολλούς δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα κλπ), ήδη λειτουργεί ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δήμου και της Επιχείρησης με μεγάλη επιτυχία. Εκπροσωπείται από αξιόλογους νομικούς δικηγόρους με ιδιαίτερη επιστημονική κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία, γνώστες των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης και του δημοσίου δικαίου. Η διαμεσολαβητική του δράση μεταξύ των πολιτών και των δημοτικών υπηρεσιών είναι πολλαπλά ωφέλιμη για όλους, απαλλάσσοντας τους από ανάλωση χρόνου και χρήματος, αφού οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν.
Ελπίζω, οι αξιόλογες προτάσεις που θα προκύψουν από καταρτισμένους νομικούς επιστήμονες, επαγγελματίες γνώστες του δημόσιου δικαίου και της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, να τύχουν της ευρύτερης αποδοχής των δημοτικών παρατάξεων, έτσι ώστε το δημοτικό συμβούλιο να καταφέρει αυτή την φορά να εκλέξει και να ενεργοποιήσει τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης προς όφελος των δημοτών του δήμου Ωραιοκάστρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου