Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Παραδοσιακό έθιμο των Θεοφανείων αναβίωσε στο Μελισσοχώρι του Δήμου Ωραιοκάστρου

 



Εορτάστηκε σήμερα με λαμπρότητα η εορτή των Θεοφανείων στο Δήμο Ωραιοκάστρου. Στους ιερούς ναούς στις Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας τελέστηκαν ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού με τη συμμετοχή πιστών και εκπροσώπων της δημοτικής αρχής.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, συμμετείχε στον Αγιασμό που τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μελισσοχώρι, που αποτελεί προστατευόμενο θρησκευτικό μνημείο και όπου αναβίωσε ένα παραδοσιακό έθιμο.

Σύμφωνα με την παράδοση, κατά τον εορτασμό των Φώτων ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου στολίζεται με ιδιαίτερο τρόπο, με πρασινάδες από κλαδιά δάφνης, λεμονοκυπάρισου, με πορτοκάλια και λεμόνια. Έτσι και φέτος παραμονή της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας η εκκλησία στολίστηκε και σήμερα το πρωί τα Θεοφάνεια εορτάστηκαν σε αυτή την μοναδική πανηγυρική ατμόσφαιρα. Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια μετά την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού μοιράστηκαν στους κατοίκους ως ευλογία.

Παράλληλα, o προϊστάμενος του ναού, π. Δημήτριος, πέρασε στο λαιμό του δημάρχου, Παντελή Τσακίρη, το μετάλλιο της Μαρτυρίας του Αγίου Γεωργίου, που σύμφωνα με το έθιμο φορούσε ο πρώτος άρχοντας του τόπου.

Ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Σταυρού έγιναν στην δεξαμενή που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ναού. Το Σταυρό ανέσυρε μια μαθήτρια στην οποία ο ιερέας έδωσε ως δώρο ένα σταυρό. Τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, συνόδευσαν ο αντιδήμαρχος Μυγδονίας, Γιώργος Παρισόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελισσοχωρίου, Θανάσης Καγιάς, ο αντιπρόεδρος, Αθανάσιος Μοσχόπουλος και ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Αναστάσιος Χαλκίδης.

Αμέσως μετά την τέλεση του Αγιασμού ακολούθησαν τα Κάλαντα των Θεοφανείων της Μπάλτζιας, όπως ονομαζόταν παλαιότερα το Μελισσοχώρι, από την χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του ΚΑΠΗ Μελισσοχωρίου.

«Στο Δήμο Ωραιοκάστρου τηρούμε τις παραδόσεις και διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Σήμερα είχαμε την χαρά να γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια με παραδοσιακό τρόπο στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου. Εύχομαι ολόψυχα το φως των Θεοφανείων να φωτίσει τον καθέναν από εμάς και να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Η Θεία Φώτιση να μας καθοδηγεί σε μια πορεία φωτεινή, πιο δημιουργική και πιο ανθρώπινη, ώστε να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο μας και αλληλέγγυοι προς τους συνανθρώπους μας. Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, μετά την τελετή του Καθαγιασμού των Υδάτων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου