Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Αμανατίδης: Ευκαιρία διεθνών συνεργασιών και διεθνούς προβολής της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Αμανατίδης
Υφυπουργός Εξωτερικών - Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης

Αμανατίδης:  Ευκαιρία διεθνών συνεργασιών και διεθνούς προβολής της Θεσσαλονίκης 
Κυρώθηκε, σήμερα 30 Μαΐου, στην ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία μεταξύ του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την ίδρυση του Κέντρου Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Κέντρου Κατηγορίας 2 υπό την Αιγίδα της UNESCO.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης ανέφερε στην ολομέλεια της Βουλής ότι, η αναβάθμιση του Κέντρου Διαχείρισης Υδατικων Πόρων είναι πολύ σημαντική για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία συνολικά. Δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάδειξη και διεθνή αναγνώριση του έργου των καθηγητών, των ερευνητών και των φοιτητών του ΑΠΘ, δημιουργώντας ευκαιρίες διεθνών συνεργασιών και παράλληλα συμβάλλει στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου και τη διεθνή προβολή της πόλης και της χώρας. Έτσι, διαμέσου αυτού του Κέντρου UNESCO το ΑΠΘ μπορεί να παίξει έναν πλέον σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων.
Στου υδατικούς πόρους περιλαμβάνονται τόσο τα ποτάμια όσο και οι λίμνες. Περίπου το 40% των κατοίκων της γης ζουν σε περιοχές όπου τα περιβαλλοντικά συστήματα και οι φυσικοί πόροι, με αιχμή του δόρατος βέβαια τα υδατικά αποθέματα, είναι διακρατικά, δηλαδή μοιράζονται μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων χωρών.
Στην Ελλάδα το 25% των υδατικών πόρων προέρχεται από τους βόρειους γείτονες μας, καθώς έχουμε πέντε διακρατικούς ποταμούς και τρεις λίμνες. Από τα οκτώ ποτάμια της Βόρειας Ελλάδας, μόνο τα τρία δεν είναι διασυνοριακά. Διακρατικές βέβαια είναι και οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και η λίμνη Δοϊράνη.
Από τα παραπάνω φαίνεται το πόσο σημαντική είναι η κύρωση της συμφωνίας και η αναβάθμιση του Κέντρου Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου