Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στο Διεθνές Συνέδριο Ιδρύματος Όρους Σινά


Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στο Διεθνές Συνέδριο Ιδρύματος Όρους Σινά με θέμα: «Η άλλη φωνή της ερήμου: Τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά, νέες τεχνολογίες ανάγνωσης, ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας».
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμε,
Σεβασμιώτατοι, εξοχώτατοι Πρέσβεις,θεοφιλέστατοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Κρανιδιώτης», όπου με ιδιαίτερη χαρά και βαθιά συναίσθηση της πνευματικής, πολιτιστικής και επιστημονικής σημασίας του γεγονότος, φιλοξενούμε το Διεθνές Συνέδριο, «Η άλλη φωνή της ερήμου: Τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά, νέες τεχνολογίες ανάγνωσης, ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας», υπό την αιγίδα του  Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας,  κ. κ.  Προκόπη Παυλόπουλου.
Το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, στην ομώνυμη χερσόνησο της Αιγύπτου, στις υπώρειες του Όρους του Δεκαλόγου και τον ιερό τόπο της «φλεγομένης» αλλά μη «κατακαιομένης» βάτου, αποτελεί το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστικό Καθίδρυμα στον κόσμο.
Η Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, είναι ένας τόπος θαυμαστός και σεβαστός για όλους, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Ιουδαίους και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Είναι, δηλαδή, ζωτικό σημείο αναφοράς της παγκόσμιας πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο η ανθρωπότητα πρέπει να διαφυλάξει με κάθε τρόπο.
Ιδιαίτερα τώρα,  μετά την ειδεχθή επίθεση στο τέμενος αλ Ράουνταχ, στην επαρχία του Βορείου Σινά.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να επαναλάβω ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας στον φίλο αιγυπτιακό λαό, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων.
Επαναλαμβάνουμε και διαβεβαιώνουμε,  ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει ακλόνητα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπου αυτές απειλούνται.
Παράλληλα, εργαζόμαστε ώστε η ανάπτυξη του διαθρησκειακού διαλόγου να συμβάλει στην καλλιέργεια σχέσεων με βάση το σεβασμό και την ανεκτικότητα.
Κυρίες και Κύριοι,
Η ιστορική Ιερά Μονή, η οποία ιδρύθηκε επίσημα από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, αποτέλεσε κέντρο μεγάλης πνευματικής δραστηριότητας, όπως πιστοποιείται από την βιωτή των εκατόν ογδόντα και πλέον γνωστών Σιναΐτών Αγίων, μεταξύ των οποίων, πνευματικά αναστήματα όπως ο Ιωάννης της Κλίμακος, οι Αναστάσιος, Νείλος και Φιλόθεος, καθώς και ο Γρηγόριος Σιναΐτης.
Τη Μονή Σινά έθεσε υπό καθεστώς προστασίας ο ιδρυτής του Ισλάμ Μωάμεθ, εκδίδοντας υπέρ αυτής προστατευτήριο έγγραφο, που της επέτρεψε να συνεχίσει απρόσκοπτα το βίο της, ακόμη και σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, στην ευρύτερη περιοχή. Διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα πλαίσιο ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των Σιναϊτών με τους περιοίκους Βεδουΐνους.
Παράλληλα, η ευλάβεια Ανατολής και Δύσης, προς την πολιούχο Αγία Αικατερίνη, τα λείψανα της οποίας μεταφέρθηκαν στη Μονή, την κατέστησαν εμβληματικό προσκυνηματικό πόλο, ανά τους αιώνες.
Η αδιατάρακτη αυτή συνέχεια δεκαεπτά αιώνων ερημητικού βίου της Μονής είχε ως αποτέλεσμα να διασωθούν, σε αυτή την κιβωτό, εκκλησιαστικό θεσμό της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας,  μοναδικοί πνευματικοί και πολιτιστικοί θησαυροί. Και για εμάς η αδιατάρακτη αυτή συνέχεια δεκαεπτά αιώνων είναι αδιαπραγμάτευτη.
Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι εξίσου αδιατάρακτες και εποικοδομητικές είναι οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο, οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν στην πρόσφατη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, καθώς οι χώρες  μας βρίσκονται στο σταυροδρόμι αυτής της περιοχής και ότι επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ώστε  να παίξουμε  εποικοδομητικό ρόλο, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα συνεργασίες στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, της άμυνας και της ασφάλειας.
Κυρίες και Κύριοι,
Η βιβλιοθήκη της Μονής κρύβει στους κόλπους της την πλουσιότερη συλλογή ελληνικών χειρογράφων, ανά τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα και μια από τις πλουσιότερες συλλογές χειρογράφων σε άλλες γλώσσες, με παραδείγματα από τον 4ο αιώνα και εξής.

Τα σιναϊτικά κειμήλια συντηρούνται και προβάλλονται με την φροντίδα της Μονής και της Σιναϊτικής Αδελφότητος, υπό την καθοδήγηση του Καθηγουμένου της Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανού και του Ιδρύματος Όρους Σινά,  υπό την επίβλεψη της Αιγυπτιακής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την στήριξη του Αιγυπτιακού κράτους και την υποστήριξη του Ελληνικού, με την συμβολή ιδιωτικών φορέων και την συνεργασία ειδικών επιστημόνων.
Ιδιαίτερης σημασίας, τα παλίμψηστα σιναϊτικά χειρόγραφα, τα κείμενα των οποίων ξύστηκαν, σε κάποια χρονική στιγμή, δύο και τρείς φορές, προκειμένου το μέσο, η περγαμηνή,  να ξαναχρησιμοποιηθεί για την γραφή νέων κειμένων. Χειρόγραφα που κρύβουν μέσα τους άγνωστα κείμενα της ύστερης αρχαιότητας, του πρώιμου βυζαντινού κόσμου αλλά και της ιστορίας των χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής.
Τα θεαματικά αποτελέσματα ενός μεγάλου και σημαντικού έργου συντήρησης και προβολής των κειμηλίων της Μονής καλούμαστε σήμερα να αφουγκραστούμε και να εκτιμήσουμε με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του πενταετούς προγράμματος φασματικής φωτογράφησης των παλίμψηστων χειρογράφων της Ιεράς Μονής Σινά, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Early Manuscripts Elecrtonic Library με έδρα την Καλιφόρνια.
Κυρίες και Κύριοι,
Με χαρά σας καλωσορίζω και κηρύσσω την έναρξη του Συνεδρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου