Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών, κ.Γιάννη Αμανατίδη στο Ελληνορωσικό Φόρουμ (Λάρισα)


ΣΗΜΑ 2





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπηρεσία Ενημέρωσης και
Δημόσιας Διπλωματίας

larisa1 

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Κυρίες και κύριοι,
Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών αποτελούν μείγμα πολιτικών συσχετισμών και κοινών στόχων, ενώ επιθυμητή είναι η ύπαρξη κοινού αξιακού συστήματος, όπως αυτό εκφράζεται στην κοινή παράδοση και ιστορική τύχη κρατών και λαών.
Έτσι, πηγαίνοντας προς την ολοκλήρωση του αφιερωματικού έτους Ελλάδος-Ρωσίας 2016 και αποτιμώντας την κοινή μας αυτή πρωτοβουλία, διαπιστώνουμε την ιδιαίτερη σημασία των πολιτιστικών δράσεων ως επιτυχέστατο εργαλείο εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων και της επαφής ανάμεσα στον ελληνικό και τον ρωσικό λαό.
Συνδεόμενοι με μακραίωνη ιστορία και αντιλαμβανόμενοι την αξία της κοινής αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, Ελλάδα και Ρωσία, στη δεύτερη χιλιετία φιλικών σχέσεων, απολαμβάνουν προνομιακών παραδοσιακών δεσμών στη βάση της κοινής Ορθόδοξης πίστης και του μακραίωνου πολιτισμικού τους πλούτου.
Η ελληνική παρουσία στην σύγχρονη Ρωσική επικράτεια χάνεται στα βάθη του 6ου αιώνα π. Χ. Η Ορθοδοξία, καθώς και το Κυριλλικό αλφάβητο, αποτελούν για τη Ρωσία εθνικό κεφάλαιο. Αυτοί οι δεσμοί ήπιας δύναμης, αλλά ιδιαίτερης ισχύος, αποτελούν εγγύηση του πνεύματος συνεργασίας και της αμοιβαίας εκτίμησης που διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.
Ο ιδιαίτερος πολιτιστικός δίαυλος μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί άριστη βάση για την ανάπτυξη κοινών δράσεων σε όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων. Το ολοένα και αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού, αποτελούν, άλλωστε, έμπρακτη απόδειξη των ωφελημάτων που απορρέουν από την καλλιέργεια της κοινής πολιτισμικής μας παράδοσης, η οποία αποτυπώνεται σε απτά οικονομικά αποτελέσματα προς όφελος Ελλάδας και Ρωσίας.
larisa2 

Το φετινό, αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας, αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να επικαιροποιηθούν οι κοινοί μας δεσμοί. Οι μορφωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό πανεπιστήμιο Λομονόσοφ και η διασύνδεση αυτού με τα ελληνικά πανεπιστήμια, η ενίσχυση του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», η εικοσαετής και πλέον διαδρομή του οποίου συνέβαλε τα μέγιστα στην αλληλεπίδραση των δύο χωρών, η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου αμφίδρομα με τη διοργάνωση κορυφαίων εκθέσεων, όπως αυτή στο Μουσείο Ερμιτάζ συνιστούν μερικούς μόνο σταθμούς στην κοινή μας διαδρομή, αλλά και δράσεις που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των πολιτών και των δύο χωρών.
Επιπλέον, η επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, αλλά και του Προέδρου της Ρωσικής Δούμα, Σ.Ναρίσκιν στη Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα με το προσκύνημα αμφότερων στο Άγιο Όρος, κατέδειξαν το ιστορικό βάθος των μεταξύ μας σχέσεων.
Συνεπώς, οι σχέσεις άμεσης συνεργασίας, οι οποίες θεμελιώθηκαν με την ευκαιρία του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδος-Ρωσίας 2016, με σημαντικά –παγκοσμίου εμβελείας – ρωσικά Μουσεία, οι επιτυχείς συστημικές δικτυώσεις και οικοδόμηση επαφών, ιδίως μεταξύ Περιφερειών για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, όπως και η υπογραφή σειράς Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ αρμοδίων φορέων σε ποικίλους τομείς όπως Έρευνας και Τεχνολογίας, Ανανεώσιμης Ενέργειας, Εκδόσεων και Μεταφράσεων κ.ά. αποδεικνύουν την ισχυρή πολιτική βούληση για πραγματικές συνέργειες.
Επιπρόσθετα, η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας στο ρωσικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως και το αυτοτελές τμήμα ρωσικής γλώσσας και φιλολογίας που εγκαινιάστηκε στο ΕΚΠΑ, αποδεικνύουν την επιθυμία διατήρησης του πολιτιστικού διαύλου μεταξύ των δύο χωρών, ως άριστη βάση ενίσχυσης των διμερών μας πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, η καθιέρωση σταθερής πρακτικής ελληνορωσικών «Ετών» με το ελληνορωσικό «Έτος Τουρισμού» να διαδέχεται το παρόν αφιερωματικό έτος απαντά στην ανάγκη της περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου