Για την Ελλάδα η ανάπτυξη στενών και ουσιαστικών σχέσεων με τα βαλκανικά κράτη αποτελεί ζήτημα στρατηγικής σημασίας, καθιστώντας την ισχυρή απέναντι σε προκλήσεις εξ ανατολών και ταυτόχρονα διασφαλίζοντας τη σταθεροποίηση των συνόρων.
Του Γιώργου Αρβανιτίδη*
Η Ελλάδα ιστορικά από βάθους ετών είχε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, παρά τις όποιες δυσκολίες στο πέρασμα του χρόνου, η χώρα μας τον διατήρησε, τον ενίσχυσε και λόγω της ιδιαίτερης θέσης της μπορεί να τον αναβαθμίσει τα επόμενα χρόνια.
Αναμφίβολα, η θέση της χώρας μας τόσο γεωπολιτικά όσο και γεωοικονομικά τής δίνει προβάδισμα και ταυτόχρονα πεδίο πρόσφορο για να αναπτύξει συνέργειες στρατηγικής συμμαχίας με τα βαλκανικά κράτη και να αναπτυχθεί με προοπτική σε τομείς όπως οι τεχνολογίες, η ενέργεια, το επιχειρείν, τα logistics, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός.
Άλλωστε, η Ιστορία έχει δείξει ότι όσο κι αν μια χώρα είναι αυτάρκης και ανεξάρτητη τόσο σημαντικές ταυτόχρονα αποδεικνύονται η συνέργεια και η συνεργασία της με τα γειτονικά της κράτη.
Εδώ και πολλά χρόνια οι λαοί των βαλκανικών κρατών επιδείκνυαν ενδιαφέρον για ενεργή οικονομικοκοινωνική παρουσία στα δρώμενα της Ελλάδας, όπως επίσης αντίστοιχη παρουσία είχαν πάντα και οι Έλληνες στα Βαλκάνια, όπου αναπτύχθηκαν ποικιλοτρόπως.
Αυτή ακριβώς η θετική διάθεση των λαών, σε συνδυασμό με τις εκατέρωθεν υφιστάμενες μειονότητες και κοινότητες, τους φοιτητές και τους επιχειρηματίες, λειτούργησε και σήμερα λειτουργεί περισσότερο από ποτέ μόνο θετικά, ώστε τελικώς η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πλεονεκτική θέση και να αποκομίσει τα οφέλη που της αντιστοιχούν.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και παίζει η Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί τη γέφυρα, την είσοδο, το κέντρο όλων αυτών των γεωοικονομικών εξελίξεων, αφού λόγω της θέσης της λειτουργεί ως μητροπολιτικό κέντρο και οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Θα έλεγε κανείς ότι στη Θεσσαλονίκη χτυπά ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς των Βαλκανίων, ότι αποτελεί το σημείο εκκίνησης της δράσης σε τομείς όπως το επιχειρείν, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο πολιτισμός, δίνοντας στη χώρα μας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στα βαλκανικά δρώμενα.
Για την Ελλάδα η ανάπτυξη στενών και ουσιαστικών σχέσεων με τα βαλκανικά κράτη αποτελεί ζήτημα στρατηγικής σημασίας, καθιστώντας την ισχυρή απέναντι σε προκλήσεις εξ ανατολών και ταυτόχρονα διασφαλίζοντας τη σταθεροποίηση των συνόρων.
Ταυτόχρονα, λειτουργώντας σε περιβάλλον σταθερότητας, η Ελλάδα καθίσταται επίκεντρο ευημερίας, όπου η ανάπτυξη, οι συνέργειες και οι συνεργασίες ευνοούνται και ενισχύονται με πράξεις και απτά αποτελέσματα.
Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συνέργειας των βαλκανικών κρατών μπορούν να διαχυθούν τα επόμενα χρόνια και σε άλλους τομείς, όπως στις μεταφορές, στη ναυτιλία, στη διαμετακόμιση, στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην αντιτρομοκρατική πολιτική, στην εν γένει εποικοδομητική διπλωματία.
Το στοίχημα της ολικής επαναφοράς της Ελλάδας στα Βαλκάνια αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Για να το κερδίσουμε απαιτείται η άμεση αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που λέγεται Θεσσαλονίκη ώστε να καταστήσουμε τελικά τη χώρα μας πόλο έλξης των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της εν γένει γεωπολιτικής και γεωοικονομικής ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
Με την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο υποδομών και επενδύσεων θα πετύχουμε γρήγορα και την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στη βαλκανική χερσόνησο.
Απαιτείται, λοιπόν, ουσιαστικός σχεδιασμός και συντονισμός δράσεων, ενεργειών, πρωτοβουλιών και συνεργειών τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει στα Βαλκάνια.
* Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με το Κίνημα Αλλαγής
Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» στο φύλλο 129 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 24/11/2019
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου