Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Γιάννης Αμανατίδης«Ένα δένδρο με δυο κλαδιά: Ελλάδα και Κύπρο» (video)

Γιάννης Αμανατίδης
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης - Πρώην υφυπουργός Εξωτερικών

«Όταν πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε να υλοποιήσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των διασπορών, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ήταν τόσο δημιουργικά αυτά τα χρόνια» είπε ξεκινώντας την τοποθέτηση του, ο βουλευτής Α'  Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κι αντιπρόεδρος της επιτροπής ελληνισμού της διασποράς, Γιάννης Αμανατίδης καλωσορίζοντας τον επίτροπο της προεδρίας της κυπριακής δημοκρατίας Φώτη Φωτίου.

«Θυμάμαι όταν πρωτοήρθα στο υπουργείο, όπου είχαμε ήδη ένα Μνημόνιο, εάν θυμάμαι καλά, αλλά το οποίο εν πάση περίπτωση δεν είχε την αποτελεσματικότητα ή αν θέλετε τη συνέχεια που θα έπρεπε να είχε και ξεκινήσαμε την ιδέα αυτή, όπως και την ιδέα της συνεργασίας των Διασπορών με τις άλλες χώρες, που έχουν μεγάλη διασπορά και περισσότερη εμπειρία και οργάνωση απ’ ότι είχαν οι Διασπορές οι δικές μας».

«Δεν φανταζόμουν, ότι θα είχε τόσο πολύ δημιουργικά αποτελέσματα» τόνισε όπως «οι ανταλλαγές, οι συναντήσεις και οι συμφωνίες, το γεγονός ότι μπήκαν επίσημα, πλέον, στην ατζέντα των κυβερνητικών συναντήσεων».
«Θυμάμαι τις συναντήσεις στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, όπου ήταν όλες σε ανώτατο επίπεδο» είπε στη συνέχεια για να επισημάνει την κρίσιμη, τώρα, συγκυρία με την οποία συνέπεσε η επίσκεψή του.

.«Η επίσκεψή σας στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, συμπίπτει σε μια χρονική περίοδο, όπου τα εθνικά θέματα, νομίζω, ότι βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη καμπή. Οι παραβιάσεις οι οποίες γίνονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, οι συζητήσεις οι οποίες τώρα φαίνονται να δρομολογούνται για τα εθνικά μας θέματα και για τη λύση του Κυπριακού, που το Κυπριακό όπως πολύ σωστά αναφέρετε είναι πρόβλημα κατοχής της Κύπρου, κατοχής από ξένα στρατιωτικά στρατεύματα, επιβάλει ακόμη περισσότερο αυτό που ήρθατε να κάνετε εδώ με την τωρινή Ελληνική Κυβέρνηση, κύριε Επίτροπε, δηλαδή, την εμβάθυνση της συνεργασίας και τη συνέχιση των δράσεων» σημείωσε.
.
«Ο δρόμος που χαράξαμε και βαδίσαμε αυτά τα τρία χρόνια, έχει αποτελέσματα. Θεωρώ, ότι εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση -που απ' ό,τι φαίνεται την έχετε- να εμβαθύνετε αυτές τις δράσεις, θα έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, εάν δεν κάνω λάθος, όταν ήρθαμε και κάναμε τις ταυτοποιήσεις των Ελλήνων -και νομίζω, ότι θα ήταν χρήσιμο αν είχατε την καλοσύνη να μας πείτε, το τι ακριβώς γίνεται με τους Έλληνες- οι οποίοι σκοτώθηκαν στον τύμβο -για τις ταυτοποιήσεις οι οποίες έγιναν και το τι εξελίξεις έχουμε, θα ήταν χρήσιμο να ακούσει η Επιτροπή- πήγαμε δώρο ένα δέντρο».

«Ένα δέντρο, το οποίο συμβόλιζε τον Ελληνισμό και είχε δύο κλαδιά, το ένα κλαδί ήταν η Ελλάδα και το άλλο η Κύπρος. Οι ρίζες, όπως είπατε, είναι βαθιές. Το δέντρο αυτό, θα συνεχίσει να αναπτύσσετε μέχρι την τελική δικαίωση των εθνικών θεμάτων και σε αυτό, κύριε Πρόεδρε, θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις» τόνισε.

Κλείνοντας, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στην καθιέρωση της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
«Όντως, η 9η Φεβρουαρίου, η Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι έχουμε να πάρουμε από την εμπειρία σας, διότι εσείς ήδη κάνατε Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κάτι που εμείς στη δική μας Διασπορά πέρα από την ΠΑΔΕΕ και εάν θέλετε το Δίκτυο Αιρετών Γερμανίας και βόρειας Ευρώπης και ειδικά της Ευρώπης των στελεχών, περίπου οι άλλες είναι μόνον Οργανώσεις που βρίσκονται από εδώ και από κει, αφού δεν έχουμε λειτουργήσει το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού.
Παίρνουμε από την εμπειρία σας, δυναμώνουμε τους δεσμούς μας».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου