Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ενημερωτική συνάντηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΕΚΟΜΕ για τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου των Film Offices



Στην ενημερωτική συνάντηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΕΚΟΜΕ για τη συγκρότηση του Εθνικού Δικτύου Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Offices) στις 13 Περιφέρειες και στους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος.
«Πιστεύουμε ότι η βιομηχανία των οπτικοακουστικών μέσων είναι ένα φυσικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας και είναι ένα πλεονέκτημα που πράγματι αργήσαμε να εκμεταλλευτούμε στον βαθμό που θα έπρεπε», τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και πρόσθεσε: «Εάν έπρεπε να κάνω μία αναλογία πληροφορικής, θα λέγαμε ότι σε αυτόν τον τομέα η χώρα έχει το hardware, αλλά δεν είχε το software. Δηλαδή, έχει τη φυσική υποδομή, έχει τον πλούτο -η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο- αλλά δεν είχαμε τα σωστά κίνητρα, δεν είχαμε τους σωστούς μηχανισμούς για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τις ξένες παραγωγές εδώ». Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε, επίσης, ότι «η λειτουργία των Film Offices έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ιδιαίτερα γιατί κάθε Περιφέρεια και κάθε μεγάλος Δήμος θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο για να μπορέσει αυτοτελώς να μας βοηθήσει στην προσέλκυση τέτοιου τύπου παραγωγών στην Ελλάδα».
Το έργο του ΕΚΟΜΕ για τη θεμελίωση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στη χώρα μέσα από τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Film Offices παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης. Ο κ. Κουάνης τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία 15 Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Offices) στις 13 Περιφέρειες και στους δύο μεγάλους δήμους –Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, που θα χρηματοδοτηθούν με 5 εκατομμύρια ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2020. «Ένα Film Office αναδεικνύει μια περιοχή ως τόπο υλοποίησης μιας κινηματογραφικής παραγωγή, διευκολύνει την παραγωγή σε θέματα αδειοδοτήσεων, ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα της παραγωγής, ενώ παρέχει πληροφόρηση για επαγγελματικούς χώρους ή για οτιδήποτε χρειαστεί μια παραγωγή», εξήγησε ο κ. Κουάνης, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά και τους τρεις άξονες δράσης του ΕΚΟΜΕ για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγώντην προσέλκυση επενδύσεων μέσα από χρηματοδοτικά κίνητρα με την επιστροφή φόρου 35% (το λεγόμενο cash rebate) και τη φοροαπαλλαγή κατά 30%, την ψηφιοποίηση και την εκπαίδευση.
Τη βούληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίξει ενεργά την εξωστρεφή πρωτοβουλία της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου των Film Offices εξέφρασε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί ένα οργανωμένο Film Office, στελεχωμένο με αξιόλογο προσωπικό. Είμαστε σταθερά από την αρχή αυτής της προσπάθειας αρωγοί του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΕΚΟΜΕ, ώστε η περιφερειακή συνεργασία για την προσέλκυση των οπτικοακουστικών παραγωγών στον τόπο μας να λειτουργήσει ενιαία και συντονισμένα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας να εγγυηθούμε τη λειτουργία των Film Offices ως μιας επισπεύδουσας αρχής, που θα μπορέσει να μοχλεύσει κεφάλαια για οπτικαοκουστικά έργα στην Ελλάδα, να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας, να προσελκύσει παραγωγές στον τόπο μας και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο στις προγραμματικές συμφωνίες που θα καταρτιστούν για τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου των Film Offices να εμπλακούν όχι μόνο οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, αλλά και όλες οι αρμόδιες δημόσιες αρχές (υπουργεία, φορείς), ώστε να μειώσουμε ουσιαστικά τη γραφειοκρατία και να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Θάνος.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ακολούθησαν εκτενείς παρουσιάσεις αναφορικά με τις υπηρεσίες τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου των Film Offices σε Περιφέρειες και Δήμους, της επικοινωνιακής ταυτότητας του δικτύου, καθώς και παρουσιάσεις σχετικά με την αποτύπωση του εθνικού πλαισίου οργάνωσης και αδειοδότησης των οπτικοακουστικών παραγωγών και με το προτεινόμενο μοντέλο οργάνωσης της λειτουργίας των Film Offices και του Δικτύου από εκπροσώπους της εταιρείας «DIADIKASIA Business Consulting», η οποία έχει αναλάβει το έργο της τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης για τη λειτουργία των film offices.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου