Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Γιώργος Αρβανιτίδης. Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για τα οικονομικά εργαλεία αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής




Στην ενημέρωση των Μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για τη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Κλιματική Αλλαγή και τη συμβολή του Χρηματοπιστωτικού Τομέα στη Περιβαλλοντική Προστασία και αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής εισάγοντας τις πράσινες χρηματοδοτήσεις συμμετείχε ο υπεύθυνος ενέργειας και περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Αρβανιτίδης σημείωσε τα εξής:
"Είναι γνωστή η χρήση οικονομικών εργαλείων στο περιβαλλοντικό δίκαιο εδώ και αρκετά χρόνια και η οικονομική αποτύπωση της Κλιματικής Αλλαγής.
Είναι σπουδαία η δουλεία που έχει κάνει από το 2010 η Τράπεζα της Ελλάδας για το κόστος της μη δράσης για την Ελλάδα που μπορεί να ξεπεράσει τα 700 δις το 2100.
Η Κλιματική Αλλαγή έχει μετατραπεί πλέον σε κρίση και δεν έχει μόνο περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Έχει σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής μιλάμε για ένα «Πράσινο Συμβόλαιο» για τη χώρα και την κοινωνία θέτοντας τον στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Πρέπει να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένα σχέδια προσαρμογής στα ακραία καιρικά φαινόμενα και να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή συνεργασία. Χρειάζεται επίσης να προωθήσουμε αλλαγές στις παραγωγικές διαδικασίες, με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, και να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό μας σύστημα, σε ένα σύστημα μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050."
Με όλα αυτά ως δεδομένα και τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών στόχων ο κ. Αρβανιτίδης έθεσε 6 ερωτήσεις προς τις κυρίες Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Θεοδώρα Αντωνακάκη, Επιστημονική Γραμματέας της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) αλλά και κατ΄επέκταση στο Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1. Σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική έρευνα που παρουσιάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας για την προσαρμογή της χώρας μας στην Κλιματική Αλλαγή (Πρόγραμμα LIFE) μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης αποδέχεται προτάσεις για μια νέα φορολογική πολιτική, η οποία θα αναδιανέμει τα βάρη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Συμμερίζεστε αυτές τις διαπιστώσεις και ποια μέτρα θα προτείνατε;
2. Εκτιμάτε ως πετυχημένα και αποτελεσματικά τα μέτρα (οικονομικά εργαλεία όπως το σύστημα εμπορίας ρύπων, φόρος άνθρακα) που έχουν εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, δεδομένου ότι είχαν δημοσιευθεί καταγγελίες για απάτες και λαθροχειρίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;
3. Σε πολλές χώρες είδαμε αντιδράσεις και σφοδρές συγκρούσεις (Γαλλία, Γερμανία, ακόμα και προχθεσινές αιματηρές συγκρούσεις στο Εκουαδόρ) για την επιβάρυνση των καυσίμων, πώς εκτιμάτε ότι μπορούν να μετριαστούν αυτές;
4. Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι η αύξηση των τιμών στις άδειες εκπομπών θα συνεχιστεί με σημαντικές επιπτώσεις στην τιμή της ενέργειας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και κυρίως στην Ελλάδα. Ποια είναι η εκτίμησή σας;
5. Κατά πόσο υπάρχει περιθώριο παρεμβάσεων εκ μέρους των νομισματικών αρχών προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και να υποστηριχθεί η προσαρμογή Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα και να οδηγηθούμε σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό στόχο για το 2050 και τη Συμφωνία των Παρισίων.
6. Στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα στη Βουλή δεν βλέπουμε δυστυχώς να υπάρχουν κίνητρα και
χρηματοδότηση επενδύσεων ανθεκτικών στην Κλιματική Αλλαγή και ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για λήψη μέτρων για την προσαρμογή τους στην Κλιματική Αλλαγή, ενώ υπάρχουν προτάσεις που έχει κάνει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Πώς σχολιάζετε αυτή τη στάση;
Δείτε την τοποθέτηση του κ. Αρβανιτίδη:
Επιτροπή Περιβάλλοντος - 17.10.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου