Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Ευρωπαϊκή πόρτα στα Σκόπια από τον Μακρόν

άρθρο του Νότη Μαριά με τίτλο:

Νότης Μαριάς Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής
Η «πόρτα που έφαγε» ο Ζάεφ από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων προκάλεσε νευρική κρίση στο μόρφωμα και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τον Απρίλιο του 2020.
Έτσι παρά τις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις  που έδιναν στις Πρέσπες η Ιταλίδα Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Αυστριακός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χάν, τελικά τα Σκόπια έμειναν «στα κρύα του λουτρού», μιας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν τους χάλασε τα σχέδια. Βασική στρατηγική των Βρυξελλών το τελευταίο διάστημα είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων  της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση των μελών της Ένωσης λόγω Brexit.  Έτσι έταξαν «λαγούς με πετραχήλια»  στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου αυτές να προτιμήσουν τη Δύση αντί της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμμετοχή των εν λόγω χωρών στο ΝΑΤΟ στέλνοντας ταυτόχρονα τον λογαριασμό για την οικονομική σταθεροποίηση των εν λόγω κρατών στις Βρυξέλλες. Έτσι η ΕΕ καλείται μέσω του προϋπολογισμού της να προικοδοτήσει με κοινοτικά κονδύλια τις διεφθαρμένες πολιτικές ηγεσίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να ξεχάσουν τις πάλε ποτέ προτιμήσεις τους προς τη Μόσχα και να δεθούν ανεπιστρεπτί στο άρμα της Δύσης. Επιπλέον στην πορεία αυτή επιστρατεύεται και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ειδικότερα όπως έχουμε επισημάνει σε σειρά άρθρων μας τα Σκόπια αναμένεται να ενθυλακώσουν περί τα 400 εκατ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ και άλλα τόσα από χαμηλότοκα  δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με το οικονομικό αυτό πακέτο ανά χείρας ο Ζάεφ έταξε τα πάντα στους σκοπιανούς για να τους πείσει ότι θα ανοίξουν γι΄ αυτούς οι πόρτες του Ευρωπαϊκού παραδείσου προκειμένου  «να τρώνε πλέον με χρυσά κουτάλια». Το ίδιο βέβαια έταξε και σε διάφορες επιχειρήσεις συγκεκριμένων χωρών μελών της ΕΕ προκειμένου να τον στηρίξουν, με το αζημίωτο βεβαίως, στην ευρωπαϊκή του πορεία και στην σκοπιανή πρωθυπουργία συνακόλουθα.
Τα σχέδια της γραφειοκρατίας και του διευθυντηρίου των Βρυξελλών καθώς και του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι τα χάλασε προς στιγμήν ο Μακρόν ο οποίος δεν θέλει να ακούει τίποτε σε σχέση με οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, ιδίως δε με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Όχι τόσο  λόγω   Σερβίας αλλά κυρίως λόγω Κοσόβου, Αλβανίας και Σκοπίων. Η Γαλλία θεωρεί ότι στην παρούσα φάση η ΕΕ χρειάζεται μια χρονική ανάπαυλα  στις διαδικασίες διεύρυνσης. Επιπλέον ζητά από την ΕΕ να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν τη λειτουργία της ευρωζώνης  και θα την προικοδοτήσουν με δικό της αυτοτελή προϋπολογισμό. Επιπλέον το Παρίσι επιθυμεί την εκλογή ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών καθώς και αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας που έχει  κυριολεκτικά μετατραπεί «σε γαλλικό κορσέ».
Με λίγα λόγια το Παρίσι επιθυμεί σ΄ αυτή την φάση  εμβάθυνση της ΕΕ και όχι διεύρυνση της ΕΕ. Επίσης δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Μακρόν εδώ και μια διετία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον Γαλλικό λαό. Και δεν σταμάτησε εκεί αλλά το τελευταίο διάστημα προωθεί και αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των υποψήφιων νέων μελών της ΕΕ ζητώντας τη θέσπιση ενός αυστηρού μηχανισμού ελέγχου τους σε σχέση με το κατά πόσο εκπληρώνουν στην πράξη τις υποχρεώσεις τους για να γίνουν μέλη της Ένωσης. Διαμήνυσε δε ο Γάλλος Πρόεδρος ότι μέχρις   ότου ρυθμιστεί το ζήτημα αυτό δεν πρόκειται   να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη καμιάς ενταξιακής διαδικασίας οιασδήποτε χώρας. Χωρίς την ευρωπαϊκή στήριξη το κατεστημένο των Σκοπίων βρίσκεται πλέον για άλλη μια φορά στον αέρα. Κι΄ αναζητά συμμαχίες  «ανά τας Ευρώπας» και  συμπαράσταση   την οποία φαίνεται ότι βρίσκει κυρίως σε κύκλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατακεραύνωσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί έριξε πόρτα στον Ζάεφ και την παρέα του. Από κοντά και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Κόντε ο οποίος δήλωσε τη συμπαράστασή του όχι μόνο στα Σκόπια αλλά και στην Αλβανία. Άλλωστε οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται. Η Αλβανία ήταν και παραμένει  το χαϊδεμένο παιδί της Ιταλίας. Από την εποχή του Ντούτσε για να μην ξεχνιόμαστε όταν αλβανικές ταξιαρχίες συμπαρατάχθηκαν με τα ιταλικά στρατεύματα και πολέμησαν ενάντια στην Πατρίδα μας το 1940. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε μιας και αύριο γιορτάζουμε όλοι μαζί ενωμένοι το ιστορικό ΟΧΙ.
Όσο για τον Ζάεφ θα πρέπει να διαβάσει για άλλη μια φορά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο δήλωσε επί λέξει ότι «θα επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020».Δηλαδή «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου