Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Συνέντευξη του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Β΄ Θεσσαλονίκης, Γιώργου Αρβανιτίδη στην «Νέα Σελίδα» και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανα.


Συνέντευξη στην Εφημερίδα "ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ"


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Το Κίνημα Αλλαγής κατέκτησε τον στόχο της τρίτης θέσης στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ποιος είναι ο στόχος του Κινήματος για την νέα πολιτική περίοδο, που εγκαινιάστηκε στη ΔΕΘ;

Με τον αγώνα χιλιάδων στελεχών μας διαψεύσαμε όσους κακόβουλους έσπευδαν προεκλογικά να προβλέψουν τον καταποντισμό του Κινήματος Αλλαγής. Να σας θυμίσω ότι υπήρχαν Υπουργοί της προηγούμενης Κυβέρνησης που έλεγαν ότι δεν θα μπούμε καν στη Βουλή. Είμαστε εδώ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να ασκήσουμε μια μαχητική, δυναμική, υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση στη νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, όπως σωστά επισημάνατε, εκφράζοντας με τον πιο γνήσιο τρόπο τον χώρο του προοδευτικού κέντρου, και της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν θριαμβολογούμε για το 8,1% αλλά αποτελεί μια ισχυρή βάση για το νέο κύκλο που ανοίγει μπροστά μας και σας διαβεβαιώνω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλει ουσιαστικά με τις προτάσεις του στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Θα είμαστε δύναμη θετικής συμβολής για τη χώρα, τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών. Το ιστορικό και πατριωτικό χρέος του Κινήματος Αλλαγής και ο στρατηγικός του στόχος είναι να συμβάλει από θέσεις αυτονομίας στην εθνική ανασυγκρότηση της χώρας.
Την εθνική αναγέννηση όπως την περιέγραψε η πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά πρόσφατα στη ΔΕΘ ενόψει του ορόσημου του 2021.

Θεωρείτε ότι το νέο πολιτικό τοπίο προσφέρει ευκαιρίες ανασυγκρότησης για το Κίνημα Αλλαγής και γιατί;

Η πολιτική είναι μια δυναμική κατάσταση και ποτέ στατική. Υπό αυτή την έννοια η ανασυγκρότηση αφορά ολόκληρο τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως σας προανέφερα, που αυτή τη στιγμή εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαμόρφωσης η νέα οργανωτική δομή του Κινήματος Αλλαγής σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα με τους κλασσικούς θεματικούς τομείς οργάνωσης έχουμε ανακοινώσει 3 ανοιχτά φόρουμ για την Κλιµατική Αλλαγή, την 4η Βιοµηχανική Επανάσταση και το Δημογραφικό. Είναι ζητήματα που θα διαμορφώσουν στο άμεσο μέλλον τις νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις και θα επηρεάσουν τις πολιτικές ιδεολογίες.
Άρα τόσο το νέο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, όσο και η ιστορική συγκυρία παρέχει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις θα έλεγα για την ανασυγκρότηση της Παράταξής μας με το μπόλιασμα της εμπειρίας από το παρελθόν και την έλευση νέας γενιάς ικανών ανθρώπων. Με την υπεύθυνη στάση και τις εποικοδομητικές προτάσεις μας μπορούμε να εκφράσουμε τις αγωνίες των μη προνομιούχων της εποχής μας.

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων. Αυτή η στάση αφορά και τις επικείμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο;

Πρέπει να σημειώσω κάτι που έχει περάσει απαρατήρητο εν πολλοίς. Η χώρα έχει Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή γιατί εμείς δεν ψηφίσαμε την απλή αναλογική. Αλλιώς φοβάμαι ότι θα κάναμε ακόμα συνεχόμενες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι. Έχουμε μιλήσει επανειλημμένα, για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, για εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, για εθνική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Τώρα στη ΝΔ ίσως κάποιοι να σχεδιάζουν πάλι παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο, όπως έκαναν και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφείες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες ή απόπειρες αποκλεισμού κομμάτων με την αύξηση του ορίου του 3% σε 4 ή 5, όπως ακούγεται, θα μας βρουν δυναμικά απέναντι. Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει και εδώ συγκεκριμένη πρόταση για μια πιο αναλογική κατανομή του bonus στο πρώτο κόμμα που θα συνδυάζει και θα διασφαλίζει τόσο την γνησιότερη αποτύπωση της δημοκρατικής διαδικασίας των εκλογών όσο και την ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας. Σε αυτό καλούμε να συγκλίνουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της Βουλής.

Ως ιδεολογικός σας αντίπαλος έχει περιγραφεί –και από το βήμα της ΔΕΘ- η Νέα Δημοκρατία. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείτε το ΣΥΡΙΖΑ συγγενή σας ιδεολογικό χώρο;

Η ΝΔ αυτοδύναμη πια αφήνει πίσω της την πρώτη περίοδο ευφορίας και «ανοίγει» το σύνολο της συντηρητικής πολιτικής, με την οποία έχουμε θεμελιώδεις ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές. Είμαστε καθαρά απέναντι. Η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε πάντα διακριτή από τα ρεύματα της Δεξιάς και της Αριστεράς. Υπό αυτό το πρίσμα ο προοδευτικός πόλος είμαστε εμείς και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις. Κρατήσαμε μια υπεύθυνη στάση όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης με ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό λόγο, κάτι που ούτε στην ΝΔ αλλά ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε. Και δεν φαίνεται να γίνεται ούτε τώρα, στην υποτιθέμενη εποχή της «κανονικότητας». Για να μην μιλήσω για το ιδιότυπο ενοχικό πολιτικό deal που ζούμε τα τελευταία 5 χρόνια για την από κοινού συγκάλυψη των ευθυνών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση και την διαχείριση της. «Σου χαρίζομαι για το 2004-2009. Μου χαρίζεσαι για το 2015, πατσίσαμε!» είναι το σύνθημα και το παρασύνθημα. Και προσπαθούν ακόμα και σήμερα να ρίξουν όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη του κόμματός σας ζητούν το τελευταίο διάστημα «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ». Εκτιμάτε ότι μια τέτοια προοπτική θα οδηγήσει το κόμμα σας εκ νέου σε τροχιά εξουσίας;

Το ΠΑΣΟΚ είναι οι ρίζες μας και ο βασικός κορμός του Κινήματος Αλλαγής. Δεν διαγράφεται, δεν παραχαράσσεται και δεν χαρίζεται σε κανέναν η πορεία, και η ιστορική του συμβολή. Και ξαναλέω πρέπει να εξεταστεί αναλυτικά όλη η προηγούμενη περίοδος μέχρι σήμερα. Σηκώσαμε πολύ μεγαλύτερο βάρος από όσο μας αναλογεί. Το ζήτημα δεν είναι η ταμπέλα και το όνομα αλλά η πολιτική. Εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση για το Κίνημα Αλλαγής, να καταφέρουμε να εκφράσουμε τα σύγχρονα πολιτικά αιτήματα ώστε να καταστούμε χώρος υποδοχής των πολιτών για να αποκτηθεί δυναμική αξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου