Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Παρουσίαση 17/05/19 (Θεσσαλονίκη): Η Πολιτική της Φαντασίας - Παναγιώτης Ο. Δόικος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Πολιτική της Φαντασίας

Παναγιώτης Ο. Δόικος
Ένεκεν Παρασκευή 17 Μαΐου, 20:00) 
Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ο. ΔόικουΑναπληρωτή καθηγητή της Φιλοσοφίας (Α.Π.Θ.) με τίτλο "Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ" - Η ποιότητα της εξουσίας ως υπαρξιακή επιλογή.

Ομιλητές:
Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας (Α.Π.Θ.) και διευθυντής του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό.
Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.
Συντονίστρια: Ειρήνη Τσαρούχα, Δημοσιογράφος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σας περιμένουμε!
Για συνέντευξη με τον καθηγητή, ενόψει της παρουσίασης, ή περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, παρακαλούμε καλέστε στο 211012 6900 ή στείλτε μήνυμα στο iwrite.pr2@gmail.com.
Οπισθόφυλλο
Καμία πράξη εξουσίας, θετική ή αρνητική, δεν μπορεί να εμφανιστεί στην εξωτερική πραγματικότητα αν προηγουμένως δεν έχει αποτελέσει γεγονός μέσα στη φαντασία. Αυτή είναι η άποψη που υποστηρίζεται εδώ. Η ποιότητα της εξουσίας φανερώνεται για πρώτη φορά μέσα στον κόσμο του αοράτου, με τον πιο βαθιά προσωπικό τρόπο. Εκεί, ανάλογα με το αν η σχέση δύναμης ανάμεσα στον καθένα μας και τον άλλο άνθρωπο παίρνει τη χροιά της ζωής, δηλαδή της ορμής για τη βίωση της διαφάνειας (συνεξύψωση), ή τη χροιά του θανάτου, δηλαδή της αδίστακτης κυριαρχικότητας μέσα στην αδιαφάνεια, η ένταση της ύπαρξής μας στοιχηματίζει με το μυστήριο της διπλής μας δυνατότητας. Στην πρώτη περίπτωση, η φαντασία νιώθει το συλλογικό νόημα της αμοιβαιότητας και του δίνει άπειρες αισθητές μορφές μέσα στην ανάταση. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτό το νόημα παύει να εμπιστεύεται τον εαυτό του και η φαντασία το αφήνει να νικιέται μέσα στο αδιέξοδο της τάσης για την επιβολή. Η γενναιότητα του περάσματος από τη δεύτερη περίπτωση στην πρώτη είναι το πολιτικό ζητούμενο στον μηδενισμό που ζούμε.
Ο συγγραφέας
Ο Παναγιώτης Ο. Δόικος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Κατάγεται από τη Δυτική Μακεδονία και τη Μικρά Ασία. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Α.Π.Θ. Σπούδασε φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο της Bourgogne στη Γαλλία. Είναι αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες του αναπτύσσονται στα πεδία της οντολογίας, της γνωσιολογίας, της αισθητικής, καθώς και της πολιτικής φιλοσοφίας. Διερευνά τη δυνατότητα μιας νέας μεταφυσικής στο πλαίσιο των σχέσεων του σώματος με τη στοχαστική φαντασία. Παράλληλα, επιχειρεί την εξέταση στοιχείων διαλόγου ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική φιλοσοφία, στην προοπτική μιας βαθύτερης κατανόησης των αδιεξόδων που συνεχίζει να προκαλεί η αρνητική διάσταση της φύσης του ανθρώπου. Ένα ειδικότερο ενδιαφέρον του είναι η φιλοσοφική θεωρία του κινηματογράφου.
Μεταξύ των βιβλίων του Παναγιώτη Δόικου είναι και τα εξής: Spinoza. Φαντασία, γνώση και προφητεία (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), Η λογική των μορφών στον κινηματογράφο του Orson Welles και Ο «θάνατος του Θεού» και ο μεταφυσικός άνθρωπος (εκδόσεις Ίνδικτος), Η ζωή του ιδανικού στον κινηματογράφο (εκδόσεις Παπαζήση), Kierkegaard και Mollâ Sadrâ και Principia Formarum. Οντολογία της στοχαστικής φαντασίας (εκδόσεις Ρώμη), καθώς και οι ποιητικές συλλογές Η νύχτα στάζει φως και Φωτιά (εκδόσεις Ρώμη), Ο Γαλάζιος Κήπος (εκδόσεις Πηγή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου