Οι Βρυξέλες παρεμβαίνουν στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, σε βάρος των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, επεσήμανε ο Προέδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για το Συντονισμό των Οικονομικών Πολιτικών» και την «Ίδρυση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τετάρτη 13/3/2019.
Οι θεσμοί όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως το Συμβούλιο και η Κομισιόν, λειτουργούν ως εργαλεία για την επιβολή της οικονομικής πολιτικής στα κράτη-μέλη, παρεμβαίνοντας στις αποκλειστικές τους αρμοδιότητες. Μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου η Ευρωπαϊκή Ένωση υπαγορεύει στα κράτη-μέλη την οικονομική πολιτική και μάλιστα την πολιτική της λιτότητας και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, αν και δεν ανήκει στις αρμοδιότητές της, τόνισε ο Νότης Μαριάς.
Κάλεσε, δε, τις Βρυξέλες να περιοριστούν στην άσκηση των δικών τους αρμοδιοτήτων και να αφήσουν τις πολιτικές για τα συνταξιοδοτικά συστήματα και τους μισθούς στα κράτη-μέλη
Ο Έλληνας Βουλευτής επί της ουσίας έθιξε το μείζον ζήτημα της παρέκκλισης από τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δημοκρατικού ελλείμματος από τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων της, σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών. Πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με την τιμωρητική τακτική που εφαρμόζεται από τις αγορές για όσες κυβερνήσεις δεν συμμορφώνονται με την υπαγορευόμενη πολιτική.
Την πολιτική της σκληρής λιτότητας υπηρετεί και η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, στα χνάρια του ΔΝΤ, που φτωχοποίησε τον Ελληνικό λαό. Δεν χρειάζεται ευρωπαϊκός μηχανισμός τύπου ΔΝΤ. Αυτό που χρειάζεται είναι να χτυπηθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τη φτώχεια στις χώρες της Ευρωζώνης.. Να αλλάξει η δομή και η πολιτική της Ευρωζώνης, που εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα, εξήγησε ο Νότης Μαριάς και πρότεινε:
- να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας
- να μετατραπεί η ΕΚΤ σε ύστατο δανειστή
- να αποκεντρωθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών και
- τα κράτη μέλη να ανακτήσουν τη νομισματική τους κυριαρχία μέχρι του ποσοστού συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ
Κατά την τοποθέτησή του ο Νότης Μαριάς επεσήμανε: «Κυρία Πρόεδρε, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι ένα σύστημα μέσα από το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως το Συμβούλιο και η Κομισιόν, παρεμβαίνουν στις αποκλειστικές αρμοδιότητες των κρατών μελών, διότι η οικονομική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανήκει στις αρμοδιότητες των κρατών-μελών. Και μέσα από το σύστημα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αυτό που γίνεται είναι οι Βρυξέλλες, επί της ουσίας, να υπαγορεύουν τη δικιά τους οικονομική πολιτική στα κράτη μέλη. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουν την πολιτική λιτότητας και βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει άραγε καμιά αρμοδιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση επί των συνταξιοδοτικών συστημάτων; Καμία.
Και όμως, με τις κατευθύνσεις που δίνει, διαμορφώνει κλίμα. Κι αν υπάρχουν κυβερνήσεις που ενδεχόμενα αντιδρούν, τότε μπαίνουν στην black list των αγορών. Είναι, λοιπόν, ένας τρόπος με τον οποίο παρεμβαίνουν οι Βρυξέλλες σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών. Καλό θα είναι οι Βρυξέλλες να ασκήσουν τις δικές τους αποκλειστικές αρμοδιότητες και να αφήσουν τα υπόλοιπα θέματα να τα ασκούν τα κράτη μέλη, και για την πολιτική των μισθών και για την πολιτική των συντάξεων».
Μιλώντας για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, υπογράμμισε: «Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πολύ μελάνι έχει χυθεί για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου στα χνάρια του μισητού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που διέλυσε ολόκληρες χώρες και κοινωνίες με τελευταίο θύμα του το πειραματόζωο η Ελλάς. Αντί, λοιπόν, να αναζητάτε μηχανισμούς τύπου ΔΝΤ που φτωχοποίησε τον Ελληνικό λαό, καλό θα είναι να χτυπηθούν οι αιτίες που οδήγησαν τις χώρες της ευρωζώνης στον κίνδυνο και στην πτώχευση. Μία είναι η βασική αιτία και αυτή είναι η δομή αλλά και η πολιτική της ευρωζώνης. Ευρωζώνη που έχει δομηθεί για να εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα. Ευρωζώνη η οποία λειτουργεί με βάση τον ζουρλομανδύα του Συμφώνου Σταθερότητας, που επιβάλλει λιτότητα και βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, να μετατραπεί η ΕΚΤ σε ύστατο δανειστή, να αποκεντρωθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών, και τα κράτη μέλη να ανακτήσουν τη νομισματική τους κυριαρχία μέχρι του ποσοστού συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ».
Επισυνάπτεται το σχετικό βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου