Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Γιάννης Αμανατίδης: Αμοιβαία επωφελής η συνέχεια εμβάθυνσης των ελληνορωσικών σχέσεων

Γιάννης Αμανατίδης
Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης - Τέως Υφυπουργός Εξωτερικών

Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσουμε από το πώς είδατε εσείς όλα όσα έγιναν στη Μόσχα. Έχουν γυρίσει σελίδα οι ελληνορωσικές σχέσεις;
Αμανατίδης: Νομίζω ότι είναι η συνέχεια των καλών "πατροπαράδοτων" σχέσεων που έχουμε με τη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή τα τρία σημεία που έχουν συζητηθεί σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η ενέργεια. Η χώρα μας, με αφορμή τη δήλωση της κυρίας Ζαχάροβα για την στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η χώρα μας συμμετέχει και στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο, θεωρεί ότι τα ζητήματα σε όλο το πλέγμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τη Ρωσία. Είναι μια διαφοροποίηση που η χώρα μας τηρεί και οι ανακοινώσεις όλες είναι πάνω σε αυτό το μοτίβο, τον ίδιο βηματισμό. Έχουμε μια συνέχεια της εμβάθυνσης των ελληνορωσικών σχέσεων, που είναι αμοιβαία επωφελής.
Δημοσιογράφος: Αυτό σε πρακτικό επίπεδο τι μπορεί να σημαίνει; Ακούσαμε για παράδειγμα τον Πούτιν να αναφέρει την επένδυση 400 εκατομμυρίων στην Κρήτη, την κατασκευαστική, από εκεί και πέρα φαίνεται όμως να έχουμε διαφορετικές απόψεις στους αγωγούς και την ενέργεια. Πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά;
Αμανατίδης: Η Ε.Ε. έχει την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει για εναλλακτικές μορφές τροφοδότησης. Η χώρα μας δεν έχει αποκλείσει νέους τρόπους τροφοδότησης, ωστόσο είναι ζήτημα της Ε.Ε. συνολικά. Είναι ένα σημείο που συζητείται, και οι συζητήσεις εκτός πρωτοκόλλου, παρά την παγωμένη ατμόσφαιρα του καιρού στην Μόσχα, δείχνουν ένα "κλίμα πιο θερμό".
Δημοσιογράφος: Πώς αξιολογείτε το γεγονός ότι ο Πούτιν απέφυγε να επαναλάβει την εγνωσμένη ρωσική αντίθεση στη Συμφωνία των Πρεσπών;
Αμανατίδης: Από τη στιγμή που θα επικυρωθεί η συμφωνία κι από τα δύο κοινοβούλια, καμία χώρα δεν θα έχει το έρεισμα είτε νομικό είτε πολιτικό να πει δε συμφωνώ με αυτήν. Μετά τη συμφωνία, η γειτονική χώρα, εφόσον επικυρωθεί κι από μας, είναι υποχρεωμένη να στείλει σε όλες τις χώρες και τον ΟΗΕ τη νέα της ονομασία και νομίζω πως κανείς δε θα μπορεί να αμφισβητήσει αυτή την αλλαγή από ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία.
Δημοσιογράφος: Άρα πιθανολογείτε με βάση την πείρα σας, καθώς έχετε συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες, ότι η Ρωσία όσο και να μην της αρέσει αυτό, δηλαδή η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα πάει.. πάσο;
Αμανατίδης: Η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι και προς το συμφέρον της ρωσικής ομοσπονδίας. Η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπει με καλό μάτι την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Είναι όμως απόφαση της γειτονικής μας χώρας, που θα το αποφασίσει από μόνη της. Κι αν δεν αλλάξει την ονομασία της και δεν εφαρμόσει μέχρι κεραίας, τη συμφωνία των Πρεσπών ώστε να προχωρήσει και το γράμμα και το πνεύμα της, που κόβει τους αλυτρωτισμούς, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει.
Δημοσιογράφος: Εσείς πώς ερμηνεύετε τα φάλτσα Ζάεφ; Τα περί "Μακεδονίας του Αιγαίου" και τη διδασκαλία της "μακεδονικής" γλώσσας;
Αμανατίδης: Το τι και πώς θα διδάσκεται στη χώρα μας ορίζεται από μας και κανείς δε μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Η γλώσσα τους με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών ανήκει στις νότιες σλαβικές και μας δίνει το δικαίωμα να την ονομάζουμε σλαβομακεδονική και για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται ότι δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τον Μέγα Αλέξανδρο.
Για πρώτη φορά αυτά κατοχυρώνονται στη συμφωνία κι έχω έρθει σε αντιπαράθεση για αυτό με τη ΝΔ και τον κύριο Κουμουτσάκο κι άλλους. Αναφέρονται μόνο στο ένα άρθρο που μιλά για τη "μακεδονική" γλώσσα και μάλιστα μέσα σε εισαγωγικά και όχι στα υπόλοιπα. Από τη μια λένε δεν ισχύει αυτό που έγινε το 1977 και θα μπορούσαμε εύκολα να το ανατρέψουμε, ενώ από την άλλη λένε ότι αν ψηφιστεί η συμφωνία δεν μπορούνε να την ανατρέψουνε. Και μπορούμε να ανατρέψουμε αυτό που αποδέχτηκαν (αυτοί) πριν από 40 χρόνια. Είναι μια αντίφαση,που εξηγείται με το γεγονός ότι η ΝΔ επιχειρεί να ψαρέψει σε θολά νερά.
Σε ένα περιβάλλον που η χώρα μας θεωρείται πυλώνας σταθερότητας, η πολιτική μας έχει ενισχύσει περισσότερο τις εθνικές θέσεις και θωρακίζει τη χώρα, αλλά και την Κύπρο που θέλει να εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές.
Δημοσιογράφος: Πώς ερμηνεύετε το γεγονός πως ξαφνικά ο Ζάεφ αρχίζει τα φάλτσα:
Αμανατίδης: Έχει τους δικούς του εσωτερικούς λόγους. Θεωρώ όμως πως υπερέβη τα εσκαμμένα και νομίζω πως από δω και πέρα δεν θα το επαναλάβει. Οι εξηγήσεις που ζητήθηκαν από τον Κατρούγκαλο δόθηκαν από τον Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες. Είχαμε παρέμβαση Στόλτενμπεργκ και το τηλεφώνημα Νίμιτς , για αυτό και σας ανέφερα πως όλα αυτά είναι αντίθετα με τη συμφωνία των Πρεσπών και για ποιο λόγο άκριτα και εσφαλμένα η ΝΔ υιοθέτησε τη ρητορική Ζάεφ.
Δημοσιογράφος: Έχουν αρχίσει λένε κάποιοι να γίνονται αναγκαίες κάποιες επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες. Εσάς αυτό το σενάριο πως σας φαίνεται;
Αμανατίδης: Καταρχήν αυτό το σενάριο το κόβει η συνταγματική αναθεώρηση. Το κόβει η ίδια η συμφωνία.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή σταματά να μιλά για Μακεδόνες γειτονικών χωρών.
Αμανατίδης: Για αυτό και περιμένουμε την τελική διατύπωση και πώς θα ψηφιστεί. Για αυτό και βλέπετε τις αντιδράσεις, όπως η ρητορική του VMRO που λέει αυτό το πράγμα ότι κόβεται και νομίζω ότι οι παραφωνίες πρέπει να λάβουν τέλος και πρέπει να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας πιο δυνατό από τις εθνικιστικές φωνές. Θα ήθελα να δω τι θα γινόταν αν ήταν πρωθυπουργός εκεί ο ηγέτης του VMRO κι από εδώ ο Μητσοτάκης.
Αυτή η συμφωνία τερματίζει τα θέματα της αστάθειας στην περιοχή: Μεγάλη Αλβανία, Μεγάλη Βουλγαρία κ.ο.κ. Αυτά σταματούν, πλέον. Η ΠΓΔΜ είναι το αμορτισέρ των Βαλκανίων, που σταματούν να είναι πυριτιδαποθήκη. Να σταματήσουν, λοιπόν, να παίζουν με τη φωτιά, πρέπει να δούμε το δικό μας εθνικό συμφέρον.
Δημοσιογράφος: Πάτε να δώσετε μια μάχη υπεράσπισης της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός θα είναι στο Παλαί Ντε Σπορ στις 14, αλλά αυτά φάλτσα ενισχύουν τα σενάρια ότι στο Ποτάμι αναπτύσσουν δεύτερες σκέψεις και ο κυβερνητικός σας εταίρος ο κύριος Καμμένος, άρχισε πάλι να λέει ότι έχει τελειώσει η Συμφωνία των Πρεσπών…
Αμανατίδης: Αυτό είναι κάτι που το έχει πει από καιρό. Και είδα πως "έπαιξε"πολύ και σήμερα. Οι υπόλοιποι ας μην ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες, γιατί η ρητορική της ΝΔ βασίζεται σε δύο σημεία πλασματικά και ψεύτικα: γλώσσα και εθνότητα. Η συμφωνία ορίζει ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες ενώ ο αυτοπροσδιορισμός δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί πουθενά στον κόσμο. Ούτε από συμφωνία, ούτε από το διεθνές δίκαιο. Η συμφωνία αναφέρει την Ιθαγένεια (Nationality). Στη ΝΔ επενδύουν στο φόβο.
Η Ελλάδα έχει τις ασφαλιστικές δικλείδες για να παρακολουθεί πώς προχωράει η συμφωνία και να επιβάλλει την υλοποίησή της μέχρι κεραίας, για να επιτρέψει ή όχι και τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής μας χώρας στην Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός έρχεται στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου, την Παρασκευή, στο Παλαί ντε Σπορ, σε μια ανοιχτή συγκέντρωση όπου μιλάμε για τη Μακεδονία της δημοκρατίας, που το όνομά της θα είναι σκέτο μοναδικό, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, θέλοντας να σπάσουμε τα δεσμά του φόβου, του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου