Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Κεντρικός αγωγός ύδρευσης Πενταλόφου: Ποιό διάτρητος και από το σουρωτήρι


Οι μεγάλες και συνεχείς βλάβες σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δικτύου τροφοδοσίας των δεξαμενών με νερό από την προηγούμενη διοίκηση,  ταλαιπωρούν εδώ και αρκετά χρόνια τους κατοίκους του Πενταλόφου. Παράλληλα τίθεται  και πάλι το ερώτημα για το πως θα ανταπεξέλθει  το   παρόν διάτρητο δίκτυο υδροδότησης του Πενταλόφου στο μέλλον.
Το υποθετικό ερώτημα που τίθεται, προέρχεται από το σενάριο της λειτουργίας του κεντρικού αγωγού που διοχετεύει με νερό τις υπάρχουσες δεξαμενές, που κάποτε από την διοίκηση Σαραμάντου συνεχώς διορθωνόταν, αλλά συνεχώς παρουσίαζαν νέα προβλήματα, σε ένα δίκτυο με ελαττωματικούς σωλήνες,  (χάνουν οι κεφαλές), που είναι και ο κύριος παράγοντας για τις συνεχείς βλάβες

Εδώ και χρόνια  όμως από την νυν διοίκηση της ΔΕΥΑΩ καμία ενέργεια δεν έχει γίνει,  με τα προβλήματα να αυξάνονται συνεχώς ακριβώς λόγω αυτής  της κατάστασης .
Το παραπάνω  πρόβλημα δεν είναι κάτι νέο για την διοίκηση γιατί από την πρώτη στιγμή έγινε γνωστό στον πρόεδρο  της ΔΕΥΑΩ κ. Παπαδόπουλο.
 Μπορεί ο ίδιος να έχει αναφερθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, ότι οι βλάβες είναι συνεχείς και οι αποθήκες των υλικών άδειες,  επιρρίπτοντας μάλιστα και όλες τις ευθύνες  στη  διοίκηση του Σαραμάντου που κατασκεύασε το δίκτυο.  Όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία γιατί μετά από τέσσερα περίπου χρόνια στην εξουσία δεν έχει δρομολογηθεί οποιαδήποτε  λύση για την επίλυσή του προβλήματος.
Πέρα από αυτή την αναφορά,   ειδική και σε βάθος συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την οριστική επίλυση, για το συγκεκριμένο ζήτημα  δεν έχει γίνει παρόλο που  έχει γνωστοποιηθεί η κατάσταση του δικτύου. Γενικά, υπάρχει μία διάθεση (μόνο στα λόγια) να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν και όχι να προληφθούν. Πρόκειται για ένα μεγάλο και σύνθετο ζήτημα για τον «κουρασμένο» πρόεδρο της ΔΕΥΑΩ.
Γνωρίζουμε ότι τα οικονομικά προβλήματα συνοδεύονται από την έλλειψη προσωπικού, αλλά και από άλλα (εργαλεία-μηχανήματα), τα οποία θα ήταν χρήσιμα στο δήμο. Ένα από αυτά είναι η πραγματική αποτύπωση της κατάστασης του δικτύου. Όμως, όχι μόνο δεν υπάρχει αποτύπωση της κατάστασης, αλλά ούτε καν επίσημη αποτύπωση του ίδιου του δικτύου στον Πεντάλοφο. 
Στο ζήτημα είχαν αναφερθεί παλαιότερα, αλλά και τώρατόσο ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ. Παναγιωτίδης Χρήστος, όσο και ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Πενταλόφου κ. Τερζής Π. Χρήστος χωρίς όμως καμία ανταπόκριση, αφού ο ορεινός όγκος που χωρίζει τον Πεντάλοφο από την Κοινότητα της Λητής παρεμποδίζει την όποια επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΩ, για την επίλυση των προβλημάτων.  Ο κ. Τερζής  μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που επιδιόρθωσε μόνος του κάποιες από τις βλάβες. 

Όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τους υπεύθυνους….. και σίγουρα αυτά δεν είναι ο τεράστιος κύκλος χαμένων εργατοωρών, υλικών και πόρων γενικότερα, γιατί η Υπηρεσία Ύδρευσης και ο πρόεδρός της παρά τις συνεχείς οχλήσεις απουσιάζουν (φτάνοντας τα όρια της αδιαφορίας), των προσπαθειών επιδιόρθωσης των βλαβών  του δικτύου στον Πεντάλοφο.
Δεν είναι μόνο ότι ο δρόμος συχνά γίνεται απροσπέλαστος για τα ΙΧΕ αυτοκίνητα δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινή διέλευση των κατοίκων της περιοχής   και των κτηνοτρόφων. Είναι και οι κίνδυνοι σοβαρού ατυχήματος από τις συνεχείς υποχωρήσεις του εδάφους σε διάφορα σημεία που δημιουργούν τεράστιες τρύπες. Είναι και τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν για τους κατοίκους από μιας τέτοιας μεγάλης κλίμακας διάτρητο δίκτυο νερού που διέρχεται μέσα από μια μεγάλη κτηνοτροφική περιοχή. Η ποσότητα του  πόσιμου νερού που χάνεται καθημερινά εκτός από την εξοικονόμηση   οικονομικών πόρων που δίδονται (λειτουργία αντλιοστασίων), για την μεταφορά του, θα επαρκούσε να εφοδιάσει με πόσιμο καθαρό  νερό και άλλες κοινότητες του δήμου που έχουν πρόβλημα. 
Κύριοι,  ο κεντρικός αγωγός που αρχίζει από την δεξαμενή που βρίσκεται στα τελευταία σπίτια του  χωριού και κατά μήκος του δρόμου σε απόσταση δυο χιλιομέτρων περίπου έως το ύψος των  δεξαμενών στις παρυφές του βουνού είναι προβληματικός το γνωρίζεται αλλά αδιαφορείτε. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αγωγού ευτυχώς για τους κατοίκους αλλά και για την διοίκηση, αντικαταστάθηκε από την εταιρεία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου   (ΤΑΠ).  Το υπόλοιπο κομμάτι ταλαιπωρεί  ακόμη με διαρροές, τους κατοίκους της περιοχής.
 Για  τους τεχνικούς της Υπηρεσίας Ύδρευσης δε θα μιλήσουμε. Θα αναφερθούμε όμως και στις διαρροές που επίσης  παρουσιάζει ο κεντρικός αγωγός που ξεκινά από τον γαλλικό ποταμό και κατά μήκος του δρόμου από τα παλαιά πυρομαχικά ανεβαίνει τροφοδοτώντας με νερό τις δεξαμενές και είναι πιο διάτρητος και από το σουρωτήρι. Σ’ αυτόν υπάρχουν διαρροές σε περισσότερα από είκοσι που μάταια περιμένουν κι αυτές περιμένουν την επιδιόρθωση τους.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου