Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

«ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»: ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



Μεγάλη μουσική εκδήλωση μνήμης, με τίτλο «Ποτέ ξανά», συνδιοργανώνουν ο Τομέας Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η «Πολιτεία Πολιτισμού», τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, στις 19.30, στο Βασιλικό Θέατρο, στη Θεσσαλονίκη. Η συναυλία, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι αφιερωμένη στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Η εκδήλωση αποτελείται από τρία μέρη, που περιλαμβάνουν θεατρικές εισηγήσεις, μουσικό πρόγραμμα παραδοσιακών ήχων, καθώς και τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών αντίστοιχης καταγωγής και βιωμάτων.
Θα προηγηθούν ολιγόλεπτες εισηγήσεις από τους Κώστα Γκιουλέκα (βουλευτή ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης), Ηλία Κοντοζαμάνη (Προϊσταμένου Εφετών Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης) , Πέπη Ανσουριάν (δικηγόρο, πρόεδρο της «Πολιτείας Πολιτισμού»), Χάρη Αηδονόπουλο (συντονιστή του Τομέα Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) και Γιώτα Ιωακειμίδου (φιλόλογο- καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας).
Οι επιλεγμένες συνθέσεις και τα τραγούδια της συναυλίας έχουν ως στόχο να αποτελέσουν ένα μουσικό ενθύμιο διαρκούς μνήμης, που φέρει το μήνυμα «Ποτέ ξανά».
Το μουσικό πρόγραμμα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζουν: η Παραδοσιακή Χορωδία Ένωσης Κυριών Δράμας (διεύθυνση χορωδίας: Λευτέρης Καλλινικίδης, μουσικοδιδάσκαλος) και ο Χρήστος Χαλκιάς, με τη συνοδεία λαούτου, κλαρίνου, κρουστών και πλήκτρων και τη συμμετοχή χορευτικού συλλόγου.
Στο μουσικό πρόγραμμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο καταξιωμένος μουσικός Κάρεν Γκεβορκιάν, με τη συμμετοχή των Μαριάννας Γεωργιάδου, Άλμπερτ Μουραντιάν, Ακόπ Καζαριάν και άλλων μουσικών.
Στο μουσικό πρόγραμμα της Γενοκτονίας των Ποντίων τραγουδούν ο Γιώργος Ιωαννίδης, η Πέλα Νικολαΐίδου, ο Αλέξης Παρχαρίδης και ο Στάθης Νικολαΐδης.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί:
Λύρες: Μπάμπης Κεμανετζίδης και Δημήτρης Ξενιτόπουλος
Λάουτο: Νίκος Σιδηρόπουλος
Νταούλι: Κώστας Ζώης, Γιώργος Πετρίδης, Άμλετ Χαναμιριάν και Κάρεν Χαναμιριάν
Ντουντούκ: Κάρεν Γκεβορκιάν και Νικήτας Παπαδόπουλος
Κλαρίνο: Χάτσο Γκεβορκιάν
Qamancha: Ακόπ Καζαριάν
Πλήκτρα: Ιωάννης Τσουγκουτζίδης και Ακόπ Καζαριάν
Βιολί: Γιώργος Κιου
Συμμετέχουν οι χορευτικοί σύλλογοι: Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα «ΜΑΣΙΣ» του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΧΑΜΑΣΚΑΪΝ», Σύλλογος «Ανέβζηγος Αροθυμία»—Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες», Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης, Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής Λαγκαδά και Ένωση Ποντίων Πολίχνης.

Παράλληλα με τη συναυλία, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικής του Ηλία Κοντοζαμάνη, με τίτλο «Ο βυζαντινός κόσμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου