Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ανησυχητικά υψηλός ο αριθμός διακοπών ανεπιθύμητων κυήσεων στην εφηβεία


ΒΟΥΛΗ ΕΛΛΗΝΩΝ 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ
Βουλευτής Β’ Περ. Θεσσαλονίκης


16/2/2017

Δελτίο τύπου
ΜΑΡΚΟΥΕρώτηση της Κατερίνας Μάρκου προς τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας
Ερώτηση για τον υψηλό αριθμό διακοπών ανεπιθύμητων κυήσεων σε κορίτσια της εφηβείας και τα ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά και διαπαιδαγώγηση των εφήβων στη χώρα μας κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.
Η βουλευτής επικαλείται στοιχεία για τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη χρήση μεθόδων αντισύλληψης από εφήβους που δόθηκαν στη δημοσιότητα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, από διακεκριμένους καθηγητές Μαιευτικής και Γυναικολογίας.
«Ο συνδυασμός των δεδομένων αυτών αναδεικνύει το σοβαρότατο έλλειμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ενημέρωσης των εφήβων και νέων σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και τις ενδεδειγμένες και ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης. Παράλληλα, η διαχείριση του ανησυχητικού αυτού φαινομένου απαιτεί την συντονισμένη ανάληψη δράσεων όχι μόνο στο σχολικό περιβάλλον αλλά και στο σύστημα και τις δομές υγείας της χώρας, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά» επισημαίνει η βουλευτής.
Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς αν έχουν γνώση των στοιχείων αυτών και της συχνότητας του φαινομένου των διακοπών κύησης από έφηβες και αν προγραμματίζουν κάποιες νέες δράσεις για τον περιορισμό του φαινομένου.
Επιπλέον, ρωτά με ποιους τρόπους και μεθόδους γίνεται σήμερα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στη χώρα μας, σε ποιες δομές, σχολικές ή υγείας, μπορεί να απευθυνθεί σήμερα ένας έφηβος για να λάβει συμβουλευτική υποστήριξη και ενημέρωση για θέματα σεξουαλικής αγωγής, υγείας και αντισύλληψης καθώς και αν υπάρχουν προγράμματα και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων στα θέματα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: α) τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και β) τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Ανησυχητικά υψηλός ο αριθμός διακοπών ανεπιθύμητων κυήσεων στην εφηβεία
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά και διαπαιδαγώγηση των εφήβων στη χώρα μας.
Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 30.000 νεαρά κορίτσια, ηλικίας κάτω των 16 χρόνων προχωρούν ετησίως σε τεχνητή διακοπή κύησης, με τους κινδύνους αλλά και την ψυχολογική πίεση που αυτό συνεπάγεται.
Οι μισές έφηβες ξεκινούν την σεξουαλική τους ζωή πριν από τα 17 τους χρόνια, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα.
Παράλληλα, η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους έφηβους στη χώρα μας είναι η διακοπτόμενη συνουσία (ποσοστό 40%), η οποία έχει 20% πιθανότητα να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη κύηση, ενώ δεν προστατεύει από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ).
Όσον αφορά τη χρήση του ανδρικού προφυλακτικού, τη δεύτερη συχνότερα χρησιμοποιούμενη μέθοδο αντισύλληψης από εφήβους, το ποσοστό αποτυχίας, που με την ιδανική χρήση είναι 2%, εκτοξεύεται στο 18% με την τυπική χρήση, ποσοστό που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο στους εφήβους. Τέλος, λιγότεροι από τους μισούς εφήβους που το χρησιμοποίησαν αρχικά στις σεξουαλικές επαφές τους, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν μετά από ένα χρόνο. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στα αυξημένα ποσοστά ανεπιθύμητων εφηβικών κυήσεων.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, από διακεκριμένους καθηγητές Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται, βέβαια, στην Ελλάδα, παρόλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χώρα μας απέχει πολύ από τις ιδανικές κατευθυντήριες οδηγίες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο συνδυασμός των δεδομένων αυτών αναδεικνύει το σοβαρότατο έλλειμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ενημέρωσης των εφήβων και νέων σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και τις ενδεδειγμένες και ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης. Παράλληλα, η διαχείριση του ανησυχητικού αυτού φαινομένου απαιτεί την συντονισμένη ανάληψη δράσεων όχι μόνο στο σχολικό περιβάλλον αλλά και στο σύστημα και τις δομές υγείας της χώρας, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Έχετε γνώση των παραπάνω δεδομένων και της συχνότητας του φαινομένου των διακοπών κύησης από έφηβες; Προγραμματίζετε κάποιες νέες δράσεις για τον περιορισμό του φαινομένου;
2) Με ποιους τρόπους και μεθόδους γίνεται σήμερα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στη χώρα μας; Σε ποιες δομές, σχολικές ή υγείας, μπορεί να απευθυνθεί σήμερα ένας έφηβος για να λάβει συμβουλευτική υποστήριξη και ενημέρωση για θέματα σεξουαλικής αγωγής, υγείας και αντισύλληψης; Υπάρχουν προγράμματα και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων στα θέματα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου