Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

«Κατάθεση Τροπολογιών από τον Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝ.ΕΛ. Γιώργο Λαζαρίδη στον υπό συζήτηση Αναπτυξιακό Νόμο»


ΒΟΥΛΗ ΕΛΛΗΝΩΝΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Πολυτεχνείου 27-29, 546 25 Θεσσαλονίκη
τηλ.:2310.545.503, 2310.545.509, fax: 2310.545.669
Βουλής 4, 105 62 Αθήνα
Τηλ.: 210.332.51.24 fax: 210.370.6011
E-mail: giorlazaridis@gmail.com
Δευτέρα, 13.06.16

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Κατάθεση Τροπολογιών από τον Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝ.ΕΛ. Γιώργο Λαζαρίδη στον υπό συζήτηση Αναπτυξιακό Νόμο»
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΓΣτην ολομέλεια της Βουλής, εισάγεται την Τρίτη και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, αρμοδιότητας του Υπ. Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».
Ο Ειδικός Αγορητής των ΑΝ.ΕΛ., Γιώργος Λαζαρίδης κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής τροπολογίες, μέσω των οποίων: α) προτείνονται αλλαγές στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας για την διευκόλυνση προσφυγής των φορολογούμενων, μέσω ενδίκων μέσων, σε περιπτώσεις φορολογικών διαφορών υπέρ του Δημοσίου και β) καλύπτονται κενά δικαίου των προηγούμενων Αναπτυξιακών Νόμων, καθώς μέσω προσθήκης σε Διάταξη επιτρέπεται Άτοκη επιστροφή της Επιχορήγησης, για επενδυτικά σχέδια, που κατά την φάση υλοποίησης ο φορέας αντιμετώπισε συνθήκες ανωτέρας βίας (σεισμός ,πυρκαγιά, ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, αιφνίδια εκδήλωση βαριάς νόσου) και αναγκάστηκε να διακόψει την εν λόγω υλοποίηση.
Πιο συγκεκριμένα:
• Αρ. Τροπολογίας 484/13 (10.06.2016)
Με το προτεινόμενο άρθρο τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 93 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 22 του ν. 3900/2010. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, ο φορολογούμενος υποχρεώνεται, στην περίπτωση φορολογικών και εν τέλει τελωνειακών διαφορών, να καταβάλει το 50% του οφειλόμενου, κατά την πρωτόδικη απόφαση, φόρου δασμού και τέλους, για την παραδεκτή άσκηση έφεσης εκ μέρους του.
Η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, όμως, καθιστά την ανωτέρω διάταξη δυσλειτουργική, καθώς εμποδίζεται η πρόσβαση των, οικονομικά ασθενών, φορολογούμενων πολιτών στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και στο δικαίωμα ασκήσεως Έφεση.
Με την προτεινόμενη τροπολογία δίδεται η δυνατότητα, για την κατάθεση έφεσης, ο φορολογούμενος να δύναται να παρέχει εμπράγματη εξασφάλιση υπέρ του Δημοσίου , ισόποσης αξίας με το 50% του οφειλόμενου ποσού.
• Αρ. Τροπολογίας 483/12 (10.06.2016)
Με την προτεινόμενη διάταξη δίδεται η ευκαιρία σε δικαιούχους επενδύσεων να επιστρέφουν οικειοθελώς το σύνολο της προκαταβολής της επιχορήγησης η οποία δεν κατέστη δυνατό να χρησιμοποιηθεί για λόγους ανωτέρας βίας.
O σκοπός της διάταξης αυτής έγκειται στην αναγνώριση ότι δεν επιβάλλεται στη συγκεκριμένη περίπτωση κύρωση στους δικαιούχους των επενδύσεων. Αφορά δικαιούχους επενδύσεων οι οποίοι επιστρέφουν οικειοθελώς την προκαταβολή της επιχορήγησης που δεν κατέστη δυνατό να χρησιμοποιηθεί για λόγους ανωτέρας βίας. Η επιστροφή αυτή δεν είναι το αποτέλεσμα κύρωσης για παράβαση υποχρεώσεων του επενδυτή, αλλά η ζημιά που υφίστανται οι δικαιούχοι από την επέλευση των προαναφερόμενων απρόβλεπτων γεγονότων. Με την προτεινόμενη διάταξη αναγνωρίζεται η αδυναμία του φορέα που έχει υποστεί ζημιά για λόγους ανωτέρας βίας (σεισμός ,πυρκαγιά, ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, αιφνίδια εκδήλωση βαριάς νόσου) να καταβάλει επιπλέον τόκους.
Aπό Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου